Kol Germe Ameliyatı
Kol germe ameliyatı, kolların inceltilmesi ve sıkılaştırılması amacıyla yapılan estetik cerrahi operasyonudur. Ani ve yüksek miktarda kilo veren kişilerin kollarında sarkmalar meydana gelebilir. Bu durum özellikle de obezite cerrahisi sonrası kilo veren hastalarda gözlemlenmektedir. Bununla birlikte ilerleyen yaş ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi sebeplerden de kollarda sarkmalar görülebilmektedir.
Kollarda meydana gelen sarkmalar sebebiyle hem erkekler hem de kadınlar; kıyafet seçimlerini sınırlayabilmekte ve özgüven sorunları yaşayabilmektedirler. Günümüzde ise bu sarkmalardan, kol germe ameliyatı sayesinde bir gün içerisinde kurtulmak mümkündür. Bu yazının devamında ‘’Kol germe ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kol inceltme ve kol sıkılaştırma yöntemleri işe yarar mı?’’, ‘’Kol germe ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Kol germe ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Kol germe ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Kol Germe Ameliyatı Nedir?
Kol germe ameliyatı, koldaki fazla deri dokusu ve yağlanma sebebiyle meydana gelen sarkmaların giderilmesi amacıyla yapılan operasyondur. Kollar, kilo değişimlerinden kolayca etkilenirler. Özellikle de ilerleyen yaşlarda buna bağlı olarak kollarda sarkma görülebilir. Kol germe ameliyatı sayesinde kollar sıkılaştırılabilir ve zarif bir kol görünümü elde edilebilir. Bu operasyon hem kadınlar hem de erkekler tarafından yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Kol germe ameliyatı tıp dilinde brakioplasti olarak bilinmektedir ve post bariatrik cerrahi kapsamında karın germe, uyluk germe ve benzeri operasyonlarla birlikte yapılabilmektedir.
Kol Germe Ameliyatı Neden Yapılır?
Kollar büyük oranda yağ dokusundan, kaslardan ve deri dokusundan meydana gelirler. Bu yumuşak dokuların altında ise kol kemikleri yer alır. Kişinin kilo almasıyla birlikte, deri altındaki hacim artar ve deri genişlemeye başlar. Hızlı bir şekilde kilo verilmesiyle deri, altındaki desteği kaybeder ve sarkma meydana gelir. Bu durum ilerleyen yaşla meydana gelebildiği gibi obezite cerrahisi kapsamında yapılan operasyonlardan sonra da görülebilir. Kol germe ameliyatı, bahsettiğimiz sebeplerden meydana gelen kol sarkmasını gidermek ve kolları sıkılaştırmak amacıyla yapılmaktadır.
Kol Germe Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Kol germe ameliyatı genelde 35 ila 40 yaşlarından büyük bireyler tarafından tercih edilmektedir. Ancak bariatrik cerrahi geçirmiş daha genç yaştaki hastalar tarafından da tercih edilebilmektedir. Bu operasyon 18 yaşından küçüklere önerilmemektedir.
Kol İnceltme Yöntemleri Nelerdir?
Kolların incelmesi amacıyla çeşitli sporlar yapılabilir, kişiye özel hazırlanan diyet programlarına başlanabilir. Ancak bazı kişilerin kollarında, erimeye karşı dirençli yağlar bulunabilmektedir. Eğer düzenli spora ve diyete rağmen kollar incelmiyorsa, kol germe gibi operasyonlara başvurulabilir.
Kol Sıkılaştırma Egzersizleri İşe Yarar Mı?
Kol sıkılaştırma egzersizleri, kollarda yer alan deri dokusunun yeni bir form kazanmasına ve kolların belli miktarda sıkılaşmasına yardımcı olabilmektedir. Ancak ani ve yüksek miktarda verilen kilolar sonucu oluşan sarkmalar genelde cerrahi operasyonlarla giderilmektedir. Kilo verme sürecinde kolların çalışmasını sağlayan egzersizler yapılarak sarkmanın boyutu azaltılabilir ve kilo verme sürecinin sonunda, hiç spor yapmamış bir kişiye kıyasla daha sıkı kollara sahip olunabilir.
Kol Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Kol germe ameliyatı, germe yapılacak bölgenin genişliğine ve yapılacak olan ameliyatın kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Kol germe ameliyatının tahmini süresi 1 ila 3 saattir. Bu süreçte her iki kola da müdahale edilmektedir.
Kol Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kol germe ameliyatı genel anestezi altında, steril ameliyathane koşullarında yapılmaktadır. Bazı durumlarda lokal anestezi de yeterli olabilmektedir. Ameliyat sırasında hastanın kolunda yer alan fazla yağ dokusu özenle alınır. Yağ alma işlemi liposuction ile veya cerrahi işlemlerle yapılabilmektedir. Fazla deri dokusu, sarkmaya son vermek adına çıkarılır. Kalan dokular, kolların eşit ve uyumlu bir görünüme sahip olabilmesi için düzenlenir. Daha sonra ise deri, sıkı ve gergin bir kol görünümü oluşturmak amacıyla gerdirilir. Bu işlem sonrasında ameliyat son bulur.
Kol Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Hastalar, ameliyat lokal anesteziyle yapılmışsa aynı gün taburcu edilirler. Genel anestezi kullanılmışsa 1 gece hastanede kalmaları gerekebilir. Taburcu olan hastalar iyileşme sürecinin başlarında elastik kol bantları, daha sonra ise kol korsesi kullanırlar. 5 ila 6 gün içerisinde gündelik yaşama dönülebilir. 1 ila 2 ay içerisinde de normal bir spor rutinine başlanabilir. Bu süreçte kolları fazla zorlamamaya dikkat edilmelidir, doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.