Kimyasal Peeling Tedavisi
Peeling’in kelime anlamı soymadır. Kimyasal peeling tedavisi soyma işlemi gerçekleştirerek deriyi iyileştirme ve onarma amacı ile kullanılmaktadır.
Kimyasal peeling tedavisinde; kozmetik amaçlı olarak en sık kullanılanlar, meyve asitleri ve özellikle glikolik asitdir.
Glikolik asid peelingleri yüzeysel kimyasal peelingler olarak tanımlanmalarına rağmen konsantrasyonlarına, pH'larına ve ciltte tutulma sürelerine bağlı olarak orta derinlikte peeling tedavisi yapma imkânı da sağlar.
Tedavi doktorun hasta için önerdiği aralıklarla problemli bölgelerine; cildin uygulamaya hazırlanması, ardından meyve ve glikolik asitten oluşan karışımın ince bir fırça yardımıyla sürülmesi ve belirli bir süre beklendikten sonra cildin temizlenmesi sonucu ile yapılır. Tedavi uygulama süresi uygulanan bölge ve probleme göre değişmekle birlikte ortalama 30 dakikadır. İki hafta aralıklarla uygulanır ve senede 6-10 seans önerilir.
Kimyasal Peeling Tedavisi;
- Cildin yağ-nem dengesinin düzenlemek amacıyla,
- Güneşe bağlı cilt hasarları (kırışıklık, lekeler, kuruma, pullanma vs.),
- Kalıtsal nedenlerle cilt yaşlanması,
- Yüzeysel akne skarları,
- Ciltteki düzensiz pigmentasyonlar, çiller ve yaşlılık lekeleri,
- Ciltteki çatlaklar,
- Hamilelerde ya da doğum kontrol hapı kullananlarda ortaya çıkan lekelerde (melasma),
- Keratozlar (ciltteki kabarık, iyi huylu görünümler),
- Ciltteki beyaz komedon gelişimi,
- Akne ve cilt yağlanmaları,
- Kıl batması sorunları,
- Elastikiyet kayıplarında kullanılan tedavi yöntemidir.
Kimyasal Peeling tedavisi cildin ihtiyacına göre bakımlar, PRP, lazer tedavileri, mezolifting, radyofrekans tedavileri ile kombinlenerek de yapılır. Tedavi sonrası önerilere dikkat etmek ve koruyucu ürünler ile uygun nemlendiriciler kullanmak önemlidir.